Songwriters hebben soms het idee dat het gevoel dat ze hadden tijdens het schrijven van een liedje, automatisch, als een magisch iets, ook zo over zal komen bij de luisteraars. Zo nu en dan, meestal per ongeluk, gebeurt dat ook. Maar over het algemeen zullen de luisteraars het niet ‘horen’. Ze worden niet zo geraakt door en betrokken door het liedje als de bedoeling van de schrijver was. Hoe komt dat? Misschien wordt het gevoel, waarmee het liedje werd geschreven, gewoonweg niet gecommuniceerd op een manier die de gemiddelde luisteraar begrijpt en kan voelen. In dit soort scenario’s is het ambacht van liedjes schrijven de reddende engel. Pas het ambacht toe om de emotionele lading van je liedje zodanig te verankeren dat de luisteraar deze onmogelijk nog kan missen.

Het ambacht van liedjes schrijven is door de eeuwen heen ontwikkeld door songwriters met vallen en opstaan. De technieken zijn getest en bewezen succesvol gebleken. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden wanneer je een liedje schrijft. Er zijn technieken ontwikkeld voor het aanbrengen van structuren, het schrijven van melodieën en het bedenken van songteksten, waarvan we weten dat ze luisteraars aanspreken. Al deze tips en technieken komen aan bod in deze serie blogs. Het staat je vrij deze te gebruiken om ook jouw liedjes spannender, emotioneler en memorabeler te maken.

Het ambacht is er ook voor jou

Een voorbeeld van hoe het ambacht in je voordeel kan werken: het kan gebeuren dat je luisteraars niet reageren op een liedje omdat ze simpelweg een belangrijk stukje informatie hebben gemist. Misschien had je niet helemaal de volledige aandacht toen dat ene hele inzichtrijke stukje langskwam. Er is gebleken dat het aanbrengen van contrast, vlak voor of tijdens een belangrijke zin, zoals bijvoorbeeld de hook, maakt dat luisteraars als het ware ‘opschrikken’ en wèl gaan luisteren. Je kunt bijvoorbeeld ineens van een lage naar een hoge noot overspringen tijdens het eerste woord van de zin. Of de snelheid van je zang aanpassen. Luisteraars zullen dan opmerken dat er iets anders gebeurt en dus gaan opletten, dat is simpelweg de natuur van de mens. Dit is slechts een voorbeeld van hoe het ambacht van liedjes schrijven in je voordeel kan werken en je boodschap wel over zal komen.

Vergeet niet dat ambacht in geen geval een vervanger is van het hart. Het is jouw boodschap, jouw verhaal, jouw emotie die de kern van het liedje vormen. Het ambacht is er slechts om die kern over te brengen en te zorgen dat jouw verhaal gehoord wordt. De boodschap is altijd de jouwe! Als je een originele, boeiende en authentieke boodschap hebt, dan zal het ambacht van het liedjes schrijven ervoor zorgen dat je luisteraars horen en voelen wat jij wilt dat ze ervaren.

Er zijn 2 belangrijke dingen om te onthouden bij het liedjes schrijven:

1Als je iets te vertellen hebt, maar niet over het ambacht beschikt, wordt je niet gehoord.

2Als je over het ambacht beschikt, maar niets te vertellen hebt, vindt men je niet boeiend.

Het ambacht staat altijd in dienst van het liedje, nooit andersom. Het ambacht is er om jou te helpen effectief en memorabel te communiceren, het is nooit een vervanging voor JOU!

Wat kan het ambacht voor je betekenen?

Goed, even terug naar dat liedje. Dat ene liedje dat luisteraars niet wist te boeien. Laten we eens kijken wat eraan kunnen veranderen.

  • Krijgt de luisteraar voldoende informatie van de songtekst en is het zodanig opgebouwd dat het te volgen is?
  • Is je melodie memorabel en overtuigend?
  • Pas contrast toe om de aandacht te vragen en vast te houden?
  • Bevat het liedje voldoende herhalingen, waarmee een gevoel van structuur ontstaat zonder dat het saai wordt?

Onthoud dat een hit een liedje is dat op een effectieve manier emoties weet over te brengen. De technieken van het ambacht zijn er om je helpen dat te kunnen doen!


Start nu!

Luister naar een aantal hits en let op hoe de songwriters het ambacht hebben toegepast om je aandacht te trekken en vast te houden. Waar moet je op letten?

  • Contrast tussen coupletten en refrein. Door middel van toonhoogte of snelheid.
  • Zinnen in de tekst die emoties oproepen en je meeslepen in het verhaal.
  • Een sterke hook, die de kern van de emotionele boodschap bevat.
  • Een melodie die makkelijk te onthouden is zonder saai te zijn en die perfect onder de songtekst past.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here