Om hits te gaan bestuderen en deze als ghost songs te kunnen gaan gebruiken, moet je weten waar je de recente hits in het genre van jouw keuze kunt vinden. Deze tip van de serie geeft je het gereedschap om onmiddellijk aan de slag te kunnen.

1Hitlijsten bekijken

Door te googelen op termen als “hitlijst pop” of “chart country” opent zich een wereld aan lijsten voor je, waar je op je gemak je keuze uit kunt maken. De vier meest commerciële muziekgenres zijn pop, rock, country en R&B/soul.

2Koop de liedjes die je leuk vindt

Mocht je de liedjes die je leuk vindt nog niet hebben, koop ze dan. Je kunt hiervoor iTunes of een ander legaal downloadprogramma voor gebruiken. Koop alsjeblieft alleen die liedjes die je leuk vindt, je gaat ze namelijk nog heel vaak horen de komende tijd.

3Zoek de songteksten op

Het is verstandig om eens goed naar de tekst te luisteren in de context van het liedje. Zo kun je goed horen hoe de tekst ‘samenwerkt’ met de melodie en de structuur van het liedje. De tekst meelezen terwijl je het liedje beluistert helpt hierbij. Ook hier biedt Google uitkomst. Een zoekopdracht met de termen songtekst + artiest + titel van het liedje geeft gegarandeerd resultaten.

4Zoek de akkoorden op

Als het liedje bestaat uit een rechttoe-rechtaan 4-akkoordenschema, dan kun je die hoogstwaarschijnlijk wel ontrafelen door aandachtig te luisteren. Mocht dit niet lukken, kun je overwegen om de bladmuziek van het betreffende liedje aan te schaffen. Bladmuziek kun je online kopen en na aanschaf direct downloaden.

Er zijn websites die gratis akkoordenschema’s van hits aanbieden, echter, hier zitten vaak fouten in. En je kunt ervan uitgaan dat via deze weg de artiest niets verdient aan zijn of haar werk. We laten de beslissing om dit soort, niet geheel bonafide websites, te gebruiken aan jou!


Start nu!

Zoek de liedjes van jouw keuze op, download eventueel de songteksten en bladmuziek en ga direct aan de slag met #2 en #3 van deze songwriting serie.

Veel plezier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here