Stel je voor, een of andere excentrieke rijke vent daagt mensen uit om voor een miljoen euro een mand te maken die waterdicht is. Jij besluit de uitdaging aan te gaan en gaat in je eentje aan de slag. Na een aantal maanden heb je als enig resultaat zeiknat riet. Je besluit een aantal boeken te lezen over vlechten van manden; je leert een aantal technieken en langzaamaan beginnen je manden er beter uit te zien. Ze zijn echter nog steeds niet waterdicht.

Dan ga je het serieuzer aanpakken. Je besluit research te gaan plegen en vindt een stam die manden kan maken waar je soep in zou kunnen koken, zo stevig. Zij hebben de miljoen euro gewonnen en willen hun technieken best aan jou leren. Je reist de halve wereld over en na een jaar of twee aan training lukt het ook jou om manden te maken die waterdicht zijn.

We hebben goed nieuws voor je; het is makkelijker om goede liedjes te schrijven dan waterdichte manden te maken. Als je doorzet en hard werkt kun je het schrijven van liedjes binnen een aantal weken leren. Ons punt: ga direct naar de bron als je iets nieuws wilt leren. Het scheelt je veel tijd en frustratie als je leert van degenen die je zijn voorgegaan.

Leer te luisteren

Om naar de bron te gaan en te leren van hits moet iets anders naar liedjes gaan luisteren dan je gewend bent te doen. Om te ondervinden hoe een hitsong ontstaat, moet je ontdekken wat het is dat de luisteraar raakt. Aangezien je de reactie van iemand niet echt kunt benaderen, is het het beste om op je eigen reactie af te gaan. Daarom raden we altijd aan om te werken met liedjes die je mooi vindt, liedjes die een reactie bij je uitlokken. Het is exact die reactie die je moet gaan analyseren. Je leert te ontdekken wat ‘werkt’ als je continue bewust blijft van je eigen reactie op muziek en je vervolgens afvraagt wat die reactie betekent. 

Start nu met luisteren

Ga er even lekker bij zitten, zet een van je favoriete hits op en luister ernaar zoals je altijd zou doen. Houd echter een deel van je aandacht bij jezelf, het is de bedoeling dat je opmerkt wat, welke delen van het liedje met je doen.

  • Welk deel van het liedje wekt de meeste emotie bij je op?
  • Wanneer werd je je bewust van de inhoud van het liedje?
  • Houdt het liedje je aandacht vast, wil je blijven luisteren?
  • Welk stukje van het liedje wil je opnieuw horen?
  • Als het liedje is afgelopen, welk deel heb je het meest onthouden?

Neem vervolgens wat tijd om te analyseren hoe het komt dat het liedje dit effect op je had. Structuur, teksten, melodie?

1Luister naar en analyseer de tekst

Een goede songwriter zal stukjes informatie geven op een manier die, naarmate het liedje vordert, het verhaal, en de personen die een rol spelen in het verhaal, aan je vertelt. Beeldvorming en bepaalde woordkeuzes maken dat je het gevoel van de ‘verteller’ kunt voelen.

2Zoek de structuur

Een hit is altijd op een duidelijk manier opgebouwd, er zit structuur in. Er is precies een juiste balans tussen herhaling en variatie aangebracht om de luisteraar te blijven boeien. Daarnaast zal er een effect van een achtbaan in te ontdekken zijn, op sommige plekken bereikt het lied een piek van energie en geluid, om daarna weer verstild te raken; dit voorkomt dat een liedje monotoon wordt.

3Leer wat een melodie goed maakt

Een sterke melodie zal je het gevoel geven voortgeduwd te worden, van de ene zin wordt je naar de volgende gesleept. Een goede melodie ontwikkelt zich, zonder te gaan overstemmen. In hits wordt een mix van herhaling en variatie gebruikt om herkenbaarheid – een liedje blijft hangen – en een gevoel van forward momentum (zie #1 om te zien wat dit inhoudt) te creëren.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden

Het komt regelmatig voor dat songwriters het nodig achtten de kunst van het liedjes schrijven opnieuw uit te vinden, omdat ze het idee hebben dat als ze van andere liedjes ‘lenen’ ze hun authenticiteit zullen verliezen. Maar wat geldt voor manden vlechten, geldt ook voor het schrijven van liedjes, je moet een ambacht leren; een veelvoud aan technieken en vaardigheden die je kunt inzetten om het effect te bereiken dat je wenst. Leer dat ambacht en gebruik het om jouw verhaal te vertellen, stop er je persoonlijke boodschap in en verweef het met jouw onderscheidende stijl. Zoals er geen twee manden hetzelfde zijn, zijn geen twee liedjes hetzelfde. Jouw liedje is altijd een uiting van jou en jou alleen!


Start nu!

Luister naar huidige hits die je leuk vindt. Let goed op je eigen reacties, wat bemerk je? Waar reageer je het heftigst op? Zoek de stukjes waar je het meest op reageerde opnieuw op, analyseer je gevoelens. Was het de melodie of juist de tekst die je raakte? Succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here