Soms zegt een ‘beeld’ meer dan 1000 woorden, in het geval van liedjes schrijven is dat zeker het geval. In deze tip geven we de blauwdruk van 2 zeer succesvolle songwriting-vormen. Eenvoudige diagrammen, die je helpen bij het organiseren van je songteksten terwijl je ze schrijft. Je liedje heeft gelijk vanaf het begin een structuur. Wel zo handig.

De diagrammen kunnen je ook helpen met je melodie, zelfs als je nog geen songtekst hebt, kun je de emotionele vorderingen die de melodie moet doormaken visueel maken.

Om de couplet-couplet-brug-coupletvorm of de couplet-refreinvorm toe te passen voor je liedjes kun je onderstaande stappen volgen. Op dit moment kijk je alleen nog naar de structuur, puur alleen om te achterhalen hoe je liedje ‘loopt’. Maak je dus nog niet druk om de lengte van je zinnen en of ze rijmen. (Mocht je per ongeluk een prachtige rijm bedenken, moet je deze natuurlijk wel onthouden!)

  • Stap 1. Wat is de essentie van wat je wilt vertellen? Schrijf hierover een paar zinnen bij “Refrein”. Je kunt ook slechts 1 zin opschrijven bij “Refrein” – een refreinzin. Maak je niet druk over of het poëtisch klinkt ja of nee. Het gaat nu echt alleen nog om de structuur.
  • Stap 2. Stel dat je dit verhaal aan een volslagen vreemde moet vertellen, wat zou je dan als eerste zeggen? Hoe zou je het verhaal inleiden? Schrijf hierover een aantal zinnen in het vak “Couplet 1”.
  • Stap 3. Hoe kun je je luisteraar nog meer informatie verschaffen, om de emotie achter het verhaal duidelijk te maken? Wat is het volgende dat er plaatsvond? Schrijf dit in het vak “Couplet 2”.
  • Stap 4. Kopieer de zin(nen) die je bij “Refrein” geschreven hebt en plaats ze ook bij “Refrein” in het vak “Couplet 2”.
  • Stap 5. Als je naar aanleiding van het verhaal dat je vertelt een les, wens of hoop hebt overgehouden, schrijf deze dan in het vak “Brug”.

Start nu!

Gebruik een van de blauwdrukken om een ruwe versie van een liedje te maken. Hoe vaker je de blauwdrukken gebruikt, hoe natuurlijker de structuren zullen worden voor je. Het wordt naar verloop van tijd een maniertje, die geen moeite meer kost tijdens het schrijven van liedjes.

Blauwdruk couplet-couplet-brug-coupletvorm.

Couplet 1

Inleiding van je verhaal voor je luisteraar

 

 

 

 

 

 

Refrein:

 

Couplet 2

Verdieping van je verhaal en je emotie erachter

 

 

 

 

 

 

Refrein:

 

Brug

Emotionele piek, inzicht of samenvatting

 

 

 

 

 

 

 

 

Couplet 3

Neem je luisteraar nog dieper mee je verhaal in, gebruik een andere invalshoek of bouw door op de informatie uit de brug.

 

 

 

 

 

 

Refrein:

 

VARIATIE: Na het derde couplet kun je een instrumentaal couplet opnemen of een half couplet. Herhaal hierna de brug of sluit af met een laatste couplet. Wanneer je coupletten lang zijn, kun je het beste terugvallen op een herhaling van de brug en het liedje afronden met een laatste couplet of een herhaling van het refrein.

Blauwdruk couplet-refrein-couplet-refrein-brug-refreinvorm.

Couplet 1

Inleiding van je verhaal voor je luisteraars

 

Refrein

Deel de emotionele kern van je boodschap

 

Couplet 2

Verdieping van je verhaal en je emotie erachter

 

Refrein

Herhaling van je refrein

 

Brug

Emotionele piek, inzicht of samenvatting

 

Herhaal refrein, laat het geluid langzaam wegsterven

 

VARIATIE: Je kunt deze blauwdruk ook gebruiken voor een liedje met een pre-refrein. Schrijf het idee voor je pre-refrein steeds onderin het vak van ieder couplet. Je kunt ook zelf een blauwdruk maken met extra vakken tussen de coupletten en refreinen, genaamd pre-refrein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here