Als je heel graag het ambacht van hits schrijven onder de knie wilt krijgen, wilt oefenen en resultaat wilt horen, dan is het gebruiken van een ghost song de tip voor jou!

De beste manier om de techniek van het schrijven van hits onder de knie te krijgen, in elk willekeurig genre – van mainstream pop tot country en rock – is het gebruiken van een hitsong die nu in de hitlijsten staat, als een soort patroon voor het schrijven van jouw eigen hit. We noemen het een ghost song, omdat wanneer je jouw eigen hitsong voltooid hebt, de ghost song onzichtbaar is geworden. Niemand die ooit zal weten dat de ghost song als patroon heeft gediend.

Waarom een ghost song gebruiken?

  1. Liedjes schrijven heeft veel weg van fietsen; je leert het het beste door het te doen! Je wilt het gevoel en de structuur van liedjes schrijven eigen maken, net als het vinden van de balans op een fiets, waardoor je overeind blijft. De ghost song functioneert hetzelfde als de zijwieltjes tijdens het leren fietsen, het geeft voldoende balans om je op een ding tegelijk te kunnen concentreren; tekst, akkoorden, melodie of structuur.
  2. Een ghost song helpt je los te breken van je gewoontes tijdens het schrijven van een liedje. Iedereen heeft van die patronen: voorspelbare overgangen, bekende melodiepatronen, cliché teksten. De ghost song kan je helpen nieuwe ontdekkingen te doen en zo ideeën te creëren voor een liedje dat hedendaagse, commerciële waarde heeft.
  3. Je leert door het gebruik van een ghostsong het schrijven van voor jouw genre specifieke melodieën. Moderne popliedjes bevatten bijvoorbeeld veel ritmische twists in de melodieën. Deze techniek kun je je eigen maken door juist zo’n soort liedje als ghost song te gebruiken. Als je zelf teksten gaat schrijven op de bestaande melodie, zal de stijl van de populaire ghost song als ‘eigen’ gaan aanvoelen. Je kunt natuurlijk leren de ghost song zelf te spelen, maar dat is een stuk minder effectief dan er je eigen tekst overheen zetten.
  4. De laatste reden voor het gebruik van een ghost song is het feit dat het heel veel gevraagd is om tegelijkertijd een frisse melodie met daarop een veelzeggende tekst te schrijven, terwijl je je ook nog eens probeert te concentreren op de akkoorden en een goede structuur. De meeste tekstschrijver concentreren zich op een onderdeel tegelijk; eerst een goede melodie, de pakkende tekst komt later wel. Wanneer je alles tegelijk probeert te doen, komt eigenlijk geen van de onderdelen helemaal goed uit de verf. Dit kan heel demotiverend werken, waardoor je het idee voor een liedje misschien wel helemaal laat varen en dat zou zonde zijn. Het is toch veel logischer om je op een onderdeel per keer te focussen, wetende dat je later de rest ook goed kunt doen? Het gebruik van een ghost song is hier ideaal voor.

Hoe ga je te werk?

Het is aan te raden te starten met nieuwe teksten. Het kan natuurlijk in een andere volgorde – eerst de melodie van de ghost song aanpassen en de ‘oude’ teksten behouden – maar ervaring leert dat met de tekst beginnen de beste optie is. Als je de melodie van de ghostsong intact laat terwijl je aan een nieuwe tekst werkt, gaat de melodie ‘onder je huid zitten’. Je ontwikkelt op deze manier een intuïtief gevoel voor de structuur van de melodie.

PAS OP! Melodie en tekst van de ghost song genieten de bescherming van copyright. Het gebruik van de ghost song is bedoeld als oefening. Gebruik nooit (een deel van) een beschermde ghost song in je eigen werk!

1Begin met luisteren

Luister naar liedjes die nu in de hitlijsten staan en zoek er een uit die je aanspreekt.

2Selecteer jouw ultieme ghost song.

Niet alle liedjes zijn geschikt als ghost song. Je bent op zoek naar een liedje met een solide structuur en een melodie die je mee kunt zingen. Als je problemen ondervindt met onderstaande stappen, kies dan een ander liedje als ghost song.

3Schrijf de tekst uit

Schrijf de tekst van de ghost song helemaal uit, terwijl je de melodie van het liedje beluistert en eigen maakt.

4Vind de hook.

De hook is het gedeelte van het liedje dat het meest blijft hangen. Vaak de eerste zin van het refrein. Bedenk nu zelf een andere zin die eenvoudig op de plaats van de hook van je ghost song past. Kernwoord in deze is eenvoudig, breek je nek niet over het vinden van een hook die lettergreep voor lettergreep aansluit bij het origineel. Jouw hook moet lekker en eenvoudig mee te zingen zijn. Kies een onderwerp voor je hook dat je zelf interessant vindt, een origineel idee waar jij graag over wilt schrijven, dit wordt jouw liedje!

TIP: het is vaak zo dat de titel van het liedje onderdeel uitmaakt van de hook. We willen dan ook voorstellen dat je ook jouw titel terug laat komen in je hook, aangezien we graag de rest van de tekst willen baseren op de titel.

5De tekst van het refrein aanvullen

Als de hook meerdere keren voorkomt in het refrein van de ghost song, vervang deze dan allemaal door je eigen hook. Gebruik de hook/titel als het ware als een gids voor de rest van het refrein. Welke vragen wekt jouw hook op? Welk probleem of welke oplossing? Welke emoties? Dit wordt jouw songtekst, laat de originele tekst van de ghost song helemaal los!

6De tekst van de coupletten

Als je alleen een nieuwe tekst voor je ghost song schrijft, kun je nu het liedje helemaal afmaken, met gebruikmaking van de melodie en de structuur van de ghost song als je uitgangspunt. Wanneer je ook de melodie van de ghost song wilt veranderen, schrijf dan alleen de tekst voor het refrein en het eerste couplet uit en ga daarna door naar stap 7.

7Schrijf een nieuwe melodie

Voor het schrijven van een nieuwe melodie, die anders is dan de ghost song, kun je gebruik maken van de ‘natuurlijke’ melodie die je tekst reeds bevat.

Wanneer we spreken gebruiken we veel van de componenten die ook nodig zijn om een melodie te maken. Denk hierbij aan de toon van je stem (hoge of lage intonatie), volume en ritme. Probeer de eerste zin van je couplet maar eens uit te spreken met veel emotie. Luister naar de toon en het ritme van de woorden, overdrijf dit tijdens het opnieuw uitspreken van dezelfde zin. Hoor je de melodie?

8Gebruik de ghost song

Als je eenmaal een melodie hebt gevonden voor je eerste zin, kun je het patroon en de herhalingen en variaties van je ghost song gebruiken om op verder te borduren voor je eigen melodie.

Als een melodieuze zin zich herhaalt in je ghost song, pas dan ook herhalingen toe in jouw melodie. Daar waar variaties in de melodie voorkomen, schrijf je deze ook in jouw nieuwe melodie. Een uitstekende manier om de kunst van strakke melodieën af te kijken van hitsongs!

9Gebruik de ghost song akkoorden

Je kunt de patronen van de akkoorden van je ghost song gebruiken voor jouw testliedje, je kunt er ook voor kiezen zelf een nieuw patroon van akkoorden te schrijven.

Veel liedjes gebruiken dezelfde akkoordpatronen.

Als je klaar bent met deze oefening heb je een liedje met een solide structuur, je creativiteit is aangewakkerd en je hebt nieuwe tekst- en/of melodieschrijftechnieken toegepast en geleerd. Je zult dit terug horen in het volgende liedje dat je schrijft!


Doe het nu!

Volg de stappen voor het transformeren van een ghost song in een nieuw, eigen liedje. Doorloop in ieder geval stap 1 t/m 4 vandaag al. Je kunt altijd na een aantal dagen de rest van de stappen doorlopen.

Hint:

Probeer de lol van deze opdracht in te zien, maak er een spel van. Je kunt zelfs als je in de auto naar de radio luistert al de teksten van liedjes aanpassen terwijl je meezingt. Hoeven geen serieuze poëtische pogingen te zijn, mag ook best grappig, zolang je maar oefent!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here