Net als een chef-kok die een topmaaltijd wil gaan bereiden, heb jij een aantal ingrediënten en gereedschappen nodig om aan de slag te kunnen. Zie hier het recept met basis-ingrediënten om een hit mee te bereiden.

De 6 basis-ingrediënten

1Kennis van het ambacht

De kennis die je nodig hebt om hits te schrijven staat in deze reeks blogs. Lees alle tips van “Hits schrijven kun je leren” voor goede ideeën over hoe je aan de slag kunt.

2Toegang tot hedendaagse hits

Je zult bestaande hits gaan gebruiken om zo het ambacht van liedjes schrijven onder de knie te krijgen. Zorg dat je altijd op de hoogte bent van de meest recente hits en de technieken die daarin toegepast worden. Richt je liedjes direct aan het publiek dat jij wilt aanspreken.

3Klein, draagbaar en makkelijk te bedienen

Ook al heb je thuis een geavanceerde opnamestudio, een klein, handzaam apparaat om opnames mee te maken is altijd handig om bij de hand te hebben. Je kunt het gebruiken om ideeën over melodieën, songteksten en akkoorden bij te houden van werk dat je aan het ontwikkelen bent. Ook je oefeningen met ghost songs kun je makkelijker doen met een kleine recorder op zak. Zoek er een, ongeacht of deze analoog of digitaal is, die eenvoudig is in gebruik. Iets wat je zo uit je zak kunt pakken en in kunt spreken, of zingen zonder al te veel gedoe. Het is handig als de recorder de mogelijkheid heeft tot file-identificatie, dit maakt het terugzoeken naar dat ene briljante idee een stuk eenvoudiger.

4Internet is een absolute must

Zonder internet ben je nergens als je een echte hit wilt schrijven. Je kunt eenvoudig, snel en goedkoop liedjes aanschaffen. Contact leggen met andere singer-songwriters voor samenwerking. Ook bij het zoeken van hulp bij het schrijven van akkoorden is een aantal muisklikken voldoende. Om liedjes te kunnen down- en uploaden kan het nodig zijn dat je een snelle verbinding hebt.

5Keyboard of gitaar

Als je alleen songteksten schrijft dan kun je deze stap overslaan. Maar als je teksten ėn muziek schrijft, dan heb je absoluut een keyboard of gitaar nodig. Je hoeft niet het beste van het beste te kopen. Om liedjes te schrijven is bijvoorbeeld een akoestische gitaar van onder de € 100,- goed genoeg. Zoek naar een keyboard of gitaar die binnen je budget past en die eenvoudig te bespelen/gebruiken is. Wanneer je een keyboard koopt let er dan wel op dat deze kan transposen – de akkoorden en noten kan omzetten (hoger en lager). Gitaristen moeten een capo hebben, zodat ze de akkoorden hoger en lager kunnen afspelen.

Optioneel: het is handig als een keyboard een input/output heeft, omdat je deze op een bepaald punt wellicht op een pc wilt kunnen aansluiten. Sommige keyboards bieden de mogelijkheid om van ingebouwde ritmes gebruik te maken, ook handig, maar niet noodzakelijk.

6Zes akkoorden kunnen spelen op keyboard of gitaar

Om akkoorden te kunnen schrijven die onder je melodie passen, moet je in staat zijn zes akkoorden te kunnen spelen op ofwel een gitaar, of keyboard. Over hoe je dit leert, later meer in deze serie.

Je hoeft geen noten te kunnen lezen!

Als je van plan bent je eigen melodie en akkoorden te gaan schrijven, hoef je geen noten te kunnen lezen of schrijven. Noten zijn slechts een manier om melodieën makkelijker te onthouden. Gebruik je kleine opnameapparaatje om de teksten en melodie in te zingen, dit is meer dan voldoende.

Software is optioneel!

Er zijn geweldige en betaalbare programma’s beschikbaar, die heel leuk zijn om te gebruiken en zullen bijdragen aan creatieve ideeën. De ingebouwde drumloops, die de meeste van deze programma’s bieden, zijn bijvoorbeeld heel handig om een lekker ritme onder je liedje te kunnen zetten. Maar nogmaals, ook dit is slechts optioneel.


Start nu!

Verzamel al deze ingrediënten en je kunt aan de slag. Mocht je wat meer tijd nodig hebben om al deze zaken te verkrijgen, stel jezelf dan een doel. In tip #20 meer over doelen stellen. Je kunt al beginnen met schrijven voordat je al deze zaken bij elkaar hebt, start bijvoorbeeld met de songtekst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here