Muziekgenres bestaan al eeuwen. Een paar eeuwen geleden bestonden er slechts een paar genres: religieuze muziek, klassieke muziek, dansmuziek, romantische ballades en volksmuziek. Tegenwoordig kennen we legio genres zoals: Country, Rock, Pop, Dance, Elektronisch, Alternatief, R&B, Rap en Americana. Om nog maar te zwijgen over allerlei sub-genres zoals, Dance-Pop, Teen-Pop, EMO en Neo-Soul. Wikipedia beschrijft ruim 25 verschillende soorten Blues. Over ‘door de bomen het bos…’ gesproken.

Onderverdeling in muziek genres

Je moet een ding goed onthouden. Al deze stijlen en genres zijn er omdat ze verschillende soorten publiek aanspreken. Er is er niet een beter of slechter of creatiever dan een ander. Ze verschillen echter wel in melodie, stijl en thema’s van songteksten, akkoordprogressie, ritme en productie. Puur en alleen omdat ze allemaal een publiek hebben dat van verschillende soorten sounds houdt. Luisteraars die moderne rock mooi vinden, zijn over het algemeen geen fan van traditionele country en andersom. Neem jezelf maar eens als voorbeeld, er zijn ongetwijfeld bepaalde stijlen van muziek die je aanspreken, maar er zijn er ook die je helemaal niks vindt. Elke individuele luisteraar wil graag makkelijk en snel artiesten en muziek vinden die hij of zij leuk vindt. Platenmaatschappijen en radiostations spelen hierop in. Het is de muziekindustrie die de onderverdeling in genres bedacht heeft, gebaseerd op overeenkomsten in sound en fans.

Waarom is dit belangrijk voor jou?

Als jij liedjes schrijft die geen melodieën, teksten en andere karakteristieken van een mainstream, commercieel muziekgenre bevatten, dan zul je het moeilijk krijgen om je liedjes te verkopen. Over het algemeen wordt er gezocht naar liedjes en artiesten die gedraaid kunnen worden op de grotere radiostations. Als jouw liedje niet past binnen een bepaald genre, dan zal het niet zo snel gekozen worden om op de zender te draaien, vanuit een angst dat hun luisteraars het afkeuren. Je zou zomaar succes kunnen behalen in een bepaalde nichemarkt, of je kunt het zelf uitbrengen op zoek naar je eigen publiek. Maar als het op mainstream hits aankomt, zijn de kansen van jouw ‘aparte’ liedje (heel) klein.

Start met een genre dat jij leuk vindt.

Het staat je uiteraard vrij om liedjes te schrijven voor elk willekeurig genre. Ieder genre vereist echter studie en research. Het is dus beter om te kiezen voor een genre en je deze helemaal eigen te maken. Iets wat je leuk vindt en aanspreekt zal je tevens ‘makkelijker’ afgaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here