Elk bedrijf dat succesvol wil zijn, zal moeten weten wat de concurrentie doet. Hoe doet men dat? Ze kopen het product van hun grootste concurrent en halen het uit elkaar om te kunnen zien hoe het is gemaakt en waaruit het is opgebouwd. Dit noemt men reverse engineering. Het maakt in dit geval niet uit of het om een auto gaat of een pot bruine bonen. Door reverse engineering ontdek je wat de verschillende onderdelen en componenten van het product zijn en hoe deze in elkaar gezet zijn om zo een zo goed mogelijk eindproduct te verkrijgen. Je raadt het nooit, maar dit kun je ook met liedjes doen. Het is uiteraard niet toegestaan om de componenten van de concurrentie te stelen/kopiëren, hierbij komt copyright om de hoek kijken. Het staat je natuurlijk wel vrij te leren van het succes van iemand anders en het geleerde toe te passen in je eigen liedje.

Reverse engineering toepassen bij een liedje?

Kies een recente hit, het soort liedje dat jij zou willen schrijven. Luister er goed naar en let op wat het bij je teweegbrengt. (Voor tips hoe je dit het beste aanpakt, lees onze tip #3.) Schrijf de songtekst uit, maak de melodie eigen, voldoende om mee te kunnen zingen of in ieder geval neuriën. Dan ben je er klaar voor om de losse elementen van het liedje te gaan onderzoeken; de componenten die bijdragen aan het succes van de hit.

De Structuur

 • Bepaal de verschillende secties van het liedje. Het overgrote deel van de hedendaagse hits hebben zowel een refrein als coupletten. Veel hebben een brug aan het einde van het tweede couplet. Geef in de songtekst, die je uitgeschreven hebt, aan waar de verschillende secties zich bevinden.
 • Valt het je op hoe de verschillende secties verdeeld zijn? Maak een lijstje van de verschillende secties, in de volgorde zoals ze in het liedje voorkomen.
 • Hoe kun je horen naar welke sectie je aan het luisteren bent? Schrijf de verschillen tussen de verschillende secties op. 

De Songtekst

 • Lees het eerste couplet door en ontdek hoe het verhaal wordt geïntroduceerd. Schrijf het in eigen woorden op.
 • Hoe wordt je door het eerste couplet naar het refrein geleid? Wederom in je eigen woorden, schrijf je antwoord naast de tekst van het eerste couplet op.
 • Lees de tekst van het refrein. Hoe wordt de emotie of emotie omschreven in het liedje. Schrijf je antwoord naast het refrein.
 • Is er een zin die een samenvatting geeft van de inhoud van het liedje? Wat is het en welke plaats neemt het in binnen het refrein?

Stel jezelf dezelfde vragen voor elke sectie van het liedje en schrijf je antwoorden naast de corresponderende songtekst. Je zult uiteindelijk een goede weergave hebben van hoe de tekst zich ontwikkelt en waarom het jou, de luisteraar, bleef boeien.

De Melodie

 • Neurie of zing de melodie, zonder de songtekst te gebruiken. Zing bijvoorbeeld ‘na-na-na’ in plaats van de woorden.
 • Valt het je op wanneer stukken van de melodie herhaald worden? Geef op je songtekst aan welke stukken/zinnen dat zijn.
 • Bevatten de coupletten ‘zinnen’ die geen herhaling zijn van andere zinnen? Markeer ook deze in je songtekst.
 • Let op de melodie vlak voor het refrein. Wordt er spanning opgebouwd in de melodie?
 • Neurie of zing (na-na-na) het refrein. Is er een patroon en een verandering in de melodie waar te nemen? Geef ook dit aan in je uitgeschreven songtekst.
 • Wat maakt dat de melodie van de eerste zin van het refrein anders is dan de melodie van het couplet? Opschrijven maar!
 • Geeft de laatste zin van het couplet een gevoel van afronding?

Herhaling en verandering van melodie, spanning opbouwen en het gevoel van afronding geven zijn belangrijke aspecten van hedendaagse hits.

De Productie

Hoewel de productie – de instrumentale arrangementen en mix – bijdraagt aan het succes van een liedje, is het de bedoeling dat de productie een liedje, dat al goed is van zichzelf, ondersteunt. Bijvoorbeeld, de instrumenten kunnen in volume toenemen op weg naar het refrein, ook kunnen er instrumenten weggelaten worden om meer intimiteit te creëren. Echter, een slecht liedje kan door een goede productie nooit ineens een goed liedje worden.


Start nu!

 1. Kies drie tot vier liedjes en onderwerp ze aan bovenstaande test. Pas Reverse engineering toe. Bij sommige liedjes zal dit makkelijker gaan dan bij andere. Je moet het juist op meerdere liedjes toepassen om de variatie in hits te onderscheiden.
 1. Als reverse engineering van een aantal hits gelukt is, pas het dan ook eens toe op een van je eigen liedjes. Het resultaat zal duidelijk maken welke delen van je liedje herschreven zouden kunnen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here